![](/media/lib/329/n-silfar-edb5b39cf8f024d938c80fbbce15d501.jpg)
Organizmy żywe mają wpływ na... ruch kontynentów
16 listopada 2018, 13:45Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Texas w Austin wskazują na możliwy związek pomiędzy życiem na Ziemi a... ruchem kontynentów. Okazuje się bowiem, że osady, które są często złożone z martwych organizmów, mogą odgrywać kluczową rolę w prędkości ruchu kontynentów
![](/media/lib/354/n-szczepionkahpv-dbed86f126f6988bb01997e1798dfebe.jpg)
Uczeni z MIT i Harvarda bliżej uniwersalnej szczepionki na grypę
9 października 2020, 16:40Naukowcy z MIT, Massachusetts General Hospital i Uniwersytetu Harvarda pracują nad uniwersalną szczepionką na grypę, która byłaby skuteczna przeciwko każdemu szczepowi. Na łamach Cell naukowcy opisują szczepionkę wywołującą reakcję układu immunologicznego przeciwko pewnemu fragmentowi proteiny wirusa grypy, który rzadko ulega mutacjom
![](/media/lib/537/n-asteno-f596544a325022ff3707b27d20fb9c38.jpg)
We wnętrzu Ziemi istnieje nieznana dotychczas warstwa
6 lutego 2023, 17:43Naukowcy z The University of Texas at Austin poinformowali na łamach Nature Geoscience o odkryciu nowej warstwy stopionych skał wewnątrz Ziemi. Jej istnienie może wyjaśnić wiele kwestii dotyczących tektoniki płyt. Już wcześniej na podobnej głębokości identyfikowano roztopione skały, jednak teraz po raz pierwszy udało się wykazać, że mamy do czynienia warstwą w skali całego globu.
![Oryginalne zdjęcie z aparatu cyfrowego© Bill Crow, Microsoft](/media/lib/17/1194014683_175438-15458b1f73799bb26dd3f923b4cb79c7.jpeg)
Microsoft proponuje scRGB
2 listopada 2007, 12:45Microsoft opracował nową przestrzeń kolorów, nazwaną scRGB. Jeśli się ona przyjmie, znacząco poprawi się jakość zdjęć wykonywanych za pomocą aparatów cyfrowych i przeglądanych na ekranach komputerów i telewizorów.
![](/media/lib/45/wolframalpha-765936f9a026060161da47bdc5c49421.jpg)
Wolfram Alpha zrozumie użytkownika?
9 marca 2009, 17:23Stephen Wolfram, autor popularnego w środowisku naukowym programu Mathematica oraz kontrowersyjnej książki "A New Kind of Science", w której analizuje systemy komputerowe, pracuje nad wyszukiwarką mającą rozumieć język naturalny. Wolfram Alpha może zadebiutować już za trzy miesiące.
![](/media/lib/71/zonkile-09325a69151dbaceee43df0442deb735.jpg)
Ratunek z cebuli żonkila
4 listopada 2010, 09:51Poszukując substancji skutecznie zwalczających agresywne typy nowotworów mózgu, naukowcy na występującą w cebulach żonkili narcyklazynę. Swoje odkrycia opisali na łamach listopadowego wydania The FASEB Journal.
![](/media/lib/112/n-mongolski-robak-smierci-e35c30e1f44bd675171f0977971eb6d2.jpg)
Zagadka infekcji Stuxnetem rozwiązana?
13 kwietnia 2012, 09:20Serwis ISSSource (Industrial Safety and Security Source) twierdzi, że Stuxnet dostał się do irańskich instalacji wzbogacania uranu dzięki działaniom jednego z pracowników, który pracował dla Mossadu
![](/media/lib/99/n-zielone-swiatlo-c44cf9c667fa02af463c622c6d188151.jpg)
Mrożenie światła
15 września 2014, 12:28Uczeni z Princeton University pracują nad... skrystalizowaniem światła. Próbują ni mniej ni więcej tylko zamienić światło w kryształ. W ramach prac nad badaniem podstawowych właściwości materii udało im się utrzymać fotony w miejscu. To coś, czego wcześniej nie obserwowaliśmy. Mamy tu do czynienia z zupełnie nowym zachowaniem się światła - mówi profesor Andrew Houck.
![](/media/lib/177/n-microsoft-2ea4d77a465293fbf896fcf41df3259d.jpg)
Microsoft o przyszłości Windows
26 kwietnia 2016, 10:03Podczas targów Hannover Messe przedstawiciele Microsotu zapowiedzieli pozycjonowanie Windows 10 jako "platformy rewolucji inteligentnych urządzeń". Dyrektor wykonawczy z Redmond, Satya Nadella, stwierdził, że Internet of Things oraz inteligentne platformy komputerowe stają się coraz ważniejszym składnikiem rozwiązań biznesowych i inteligentnych budynków
![](/media/lib/222/n-whisky-4d4c6b8f2520aef16dad0872ad4f1c98.jpg)
Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej
21 sierpnia 2017, 12:53Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.